Majoritatea oamenilor isi doresc sa pastreze cat mai mult timp amintirile sentimentale de valoare, mai ales florile. Din pacate acestea sunt insa efemere, trecatoare. Este un lucru trist, insa poate fi evitat prin presarea florilor primite. In acest caz florile se vor usca intr-o forma plata, usor de depozitat si pot deveni materiale perfecte pentru a face felicitari cu flori presate, tablouri cu flori presate etc. In acest articol va aratam in pasi simpli si pe intelesul oricui cum faci flori presate sau cum presezi florile.

 

Aceste tehnici sunt profesionale, insa pot fi efectuate cu materiale disponibile in casa oricui. Tehnicile de presare flori asigura rezitenta florilor ani la rand sub forma presate / conservata.

 

Alegerea florilor potrivite pentru presare

 

Prospetimea impecabila a florilor alese este foarte importanta. Alege flori care inca sunt sub forma de boboc sau care tocmai au inflorit. Daca vei culege florile dintr-o gradina, atunci taie-le chiar in urmatoarea dimineata dupa ce le vezi ca au inflorit, dupa ce roua s-a evaporat. 

 

O data ce ai ales florile dorite pentru presare, trebuie sa le pregatesti. Daca nu le poti presa imediat dupa culegere, atunci depoziteaza-le intr-o punga cu inchidere si pune-le inb frigider. Cand esti pregatit pentru presare, trebuie sa urmezi acesti pasi pentru a pastra dupa presare forma si culoarea florilor alese.

 

flori presate, cum presam florile

 • Pentru a asigura o absorbtie perfecta a apei in tija, baga tulpina in apa imediat dupa taiere si apoi taie inca o data in unghi de 45 de grade.
 • Rupe de pe tulpina orice frunzulita. 
 • Plaseaza floarea intr-o vaza curata, cu apa curata amestecata cu o lingurita de zahar. Pune florile intr-o camera bine aerisita, lasandu-le sa se hidrateze foarte bine cateva ore.
 • Florile cu o parte plata in mod natural sunt cele mai usor de presat. Pentru a presa flori groase, dense, asa cum sunt trandafirii sau orhideele, va fi nevoie sa le creezi tu o parte plata prin taiere. 
 • Pune partea plata pe hartie si acum sunt pregatite pentru presare.

 

Hartie

 

Pentru a presa florile, trebuie ca dupa hidratare sa le usuci imediat, cat de repede posibil, pentru a evita ingalbenirea / ruginirea lor. Uscarea se face pe anumite tipuri de hartie. Poti folosi hartie de pergament, hartie pentru filtrul de cafea sau carton. Evita pe cat posibil servetelele sau hartia foarte subtire.

 

Modalitati de presare a florilor

 

Exista mai multe metode pentru a presa corect florile, unele au nevoie de mai multe unelte de cat altele, noi va vom prezenta 3 metode. Sfatul nostru este sa experimentezi toate metodele, pentru a vedea care este mai simpla pentru tine si care iti aduce rezultatele dorite in cel mai scurt timp. 

 

Presare intre 2 placi de lemn

 

Iata cum poti sa fabrici acasa o presa de lemn::

cum presam florile

 • Taie 2 placi de lemn de aproximativ 20X20 cm. Fa gauri in cele 4 coleturi ale placilor. Asigura-te ca sunt in acelasi loc pentru ambele placi atunci cand le pui una peste alta. 
 • Plaseaza florile intre 2 bucati de hartie (tipul de hartie este descris mai sus) si apoi pune bucatile de placi, ca in imagine.
 • Foloseste suruburi pentru a strange foarte bine placile de lemn intre ele. Va trebui sa schimbi hartia care sustine florile o data la 4-5 zile, intrucat hartia se uda si florile pot rugini. Presarea florilor poate dura pana 4 saptamani. 

 

Presare intre filele unei carti

 

Aceasta este probabil cea mai populara metoda de presare a florilor, este si metoda pe care o foloseam cand eram copii. Alege din biblioteca cea mai masiva, grea si groasa carte pe care o poti gasi. Umezeala care se va strange din petalele florilor vor deteriora paginile cartii, asa ca foloseste o carte care nu te deranjeaza ca se va strica. 

preseaza flori

 • Plaseaza floarea sau florile intre 2 hartii. In functie In functie de cat de mare este cartea, poti plasa mai multe flori unele langa altele, insa este important sa aiba spatii de respiro intre ele. 
 • Foloseste mai multe carti sau o caramida pentru a presa cartea si florile din ea. 
 • Schimba hartiile care sustin florile o data la 4-5 zile. Lasa florile la presat pana la 4 saptamani. 

 

Presare cu un fier de calcat

 

Daca nu vrei sa astepti pana la 4 saptamani pentru presarea florilor, poti sa presezi florile cu un fier de calcat. Iata ce trebuie sa stii despre aceasta metoda: 

flori presate, preseaza flori

 • Preseaza florile intre 2 bucati de hartie si preseaza-le manual, atat cat poti de mult, cu o carte
 • Scoate toata apa din fierul de calcat.
 • Incalzeste fierul de calcat pe treapta cea mai mica. O data incalzit, preseaza usor fierul de calcat pe suprafata hartiei protectoare pentru 10-15 secunde. Asteapta inca 15 secunde pana se raceste hartia. Apoi repeta procedeul de presare. 

 

Daca florile sunt pretioase pentru tine pentru ca le-ai primit de la o persoana speciala sau pentru ca le-ai crescut cu mana ta, atunci presarea lor reprezinta cu siguranta o amintire superba, care te va ajuta sa treci peste melancolie. Cu florile presate poti decora felicitari de primavara handmade pe care sa le trimiti prietenilor sau poti face tablouri creative si decorative pentru casa sau birou.