Gradina Botanica din Cluj-Napoca


Nu incepem intamplator cu aceasta gradina botanica, deoarece este una dintre cele mai frumoase din Europa. Gasim aici plante specifice tuturor zonelor din Romania, de la specii care cresc in Carpatii inalti la cele specifice Dobrogei si litoralului Marii Negre. Sunt insa si plantele tropicale, prezentate in sere superbe, extrem de bine ingrijite. Gasim si cateva specii de plante specifice Caucazului si muntilor Himalaya.

 

Nu ratati gradina japoneza si gradina romana, prima cu un parau si o casuta in stil japonez, a doua cu vestigii arheologice si aranjamente specifice acestei civilizatii.

 

gradina botanica cluj

 

 • Suprafata: 14 ha
 • Adresa: str Republicii, nr 42
 • Program de vizitare: 8-19

 

Gradina Botanica din Iasi


Cea mai veche gradina botanica din Romania, deschisa inca din 1856 de naturalistul Anastasie Fatu prezinta, printre altele, cea mare colectie de soiuri de trandafiri din Romania. Cele 800 de soiuri ocupa insa o mica parte din imensa gradina, care se intinde pe 100 de hectare.

 

Colectia de crizanteme este si ea impresionata - 469 de soiuri. Gradina este impartita in 12 sectoare, unul dintre acestea fiind cel de sere. Crizantemele se afla in una dintre aceste sere, alaturi de cele 36 de soiuri de azalee. Crizantemele pot fi admirate in luna octombrie, iar azaleele - in februarie. in alte spatii incalzite sunt plante mediteraneene, tropicale, subtropicale.

 

gradina botanica iasi

 

 • Suprafata: 100 ha
 • Adresa: Dumbrava Rosie 7-9
 • Program de vizitare: 9-20 (serele sunt inchise miercurea)

 

Gradina Botanica din Bucuresti


Gradina este comparabila ca dimensiuni cu cea din Cluj-Napoca, intinzandu-se pe 17,5 hectare. Gasim aici circa 10.000 de plante, aduse din mai toate tarile Globului. Serele tropicale au fost redeschise recent, iar vizitatorii au parte acum de o excursie printre plantele specifice acestei zone. in aceasta perioada a anului pot fi admirati, in sere, cactusi in floare, portocali cu fructe coapte, dar si minunatele si viu coloratele orhidee.

 

Nu ratati nici muzeul Gradinii Botanice, gazduit de o cladire in stil brancovenesc, situat la intrarea in gradina. Gasim in muzeul 5.000 de specii de plante, dintre care 1.000 sunt exotice.

 

gradina botanica bucuresti

 

 • Suprafata: 17,5 ha
 • Adresa: soseaua Cotroceni 32
 • Program de vizita: 8-20 (serele pot fi vizitate marti, joi, sambata si duminica intre 9 si 13)

 

Gradina Botanica din Jibou, Salaj


infiintata in 1968 de profesorul Vasile Fati, gradina ocupa 24 de hectare si dispunde de numeroase plante exotice, prezentate atat in spatiu deschis, cat si in serele cu forme sferice. Gradina Botanica "Vasile Fati" este organizata pe sectoare, fiecare sector grupand plantele dintr-un anumit punct de vedere. Gasim un complex de sere colectionare, de microproductie si cercetare, dar si un acvariu, un parc zoo si o superba gradina japoneza.

 

gradina botanica jibou

 

 • Suprafata: 24 ha
 • Adresa: Parcului, 14
 • Program de vizitare: 8-19