Livrare flori online prin FloriDeLux.ro - florarie online Bucuresti. Flori cadou cu livrare in aceeasi zi
Cand si cum tundem corect ramurile unui bonsai

Bonsaiul este arta japoneză de a crește copaci în miniatură. Scopul bonsaiului este de a oferi cultivatorului oportunitatea de a exersa răbdarea, efortul, creativitatea și exprimarea personală. În ultimii ani, copacii bonsai și-au câștigat popularitatea datorită aspectului lor inedit, care depinde în mare măsură de timpul și energia investită de grădinar. 

Pentru a aranja micul copac într-o manieră estetică, află când și cum tundem corect ramurile unui bonsai! 

bonsai in ghiveci

Când tundem bonsaiul

Tunderea bonsaiului este una dintre cele mai importante tehnici de îngrijire a micilor copaci, aceasta le asigură o formă unică și o dezvoltare sănătoasă. Perioada recomandată pentru tăierea bonsaiului este începutul primăverii, exact înaintea de a începe un nou ciclu de creștere. Astfel, tăierea va ajuta bonsaiul să se dezvolte uniform. Însă, mai mult decât această tundere anuală, este important să tunzi orice ramură se usucă pe parcursul anului, pentru a nu le influența negativ și pe restul. 

Un aspect extrem de important când tundem bonsaiul este utilizarea unor foarfece bine dezinfectate și asigurarea unui mediu cu umiditate crescută, în timpul procesului. 

 

Iată un ghid de urmat pentru diferitele anotimpuri ale anului atunci când tăiem bonsaiul.

  • Primăvara: Atunci când tunderea este primăvara, cel mai bine este să îndepărtezi ramurile care se încrucișează. Subțiază ramurile noi la dimensiunea și forma dorite, deoarece sunt mai maleabile în acest sezon. 
  • Vara: Pentru vara, poți îndepărta noile creșteri, care par inutile, pentru a menține forma dorită.
  • Toamna: În acest anotimp, cel mai bine este să îndepărtezi ramurile moarte și deteriorate.
  • Iarna: Este bine să nu tai bonsaiul iarna, pentru a evita răspândirea infecțiilor.

tundere bonsai

Tipuri de tăiere

Fiecare copac Bonsai are un model unic de creștere, care reprezintă amprenta sa. Aceasta influențează procesul de tăiere și modelare a copacului, așadar este nevoie să folosești un tip de tăiere potrivit pentru copacul tău. 

Tipurile de tăiere pot fi clasificate în două categorii. 

  • Din punct de vedere al tehnicii de tăiere utilizate

Tăiere pe diagonală

Această tăiere se face prin plasarea foarfecelor în unghi de 45 grade, până la punctul dorit.

Tăiere dreaptă

Cu această tăietură puteți îndepărta chiar secțiuni întregi dintr-un copac, însă este important să o faceți cu o unealtă ascuțită și deasupra cu cel puțin câțiva centimetri de un mugur. 

Tăiere concavă

Aceasta este folosită pentru a reduce dimensiunile ramurilor și pentru a încuraja o creștere accelerată. Este făcută de la baza ramurilor și se îngustează spre vârf.

Tăiere în formă V

Aceasta ajută la îndepărtarea ramurilor mici dintr-un copac și se realizează făcând o tăietură în formă de V, la baza ramurilor. 

 

  • Din punct de vedere al motivului pentru care tăiem bonsaiul

Tăierea corectivă

Cele două tipuri de tăiere corectivă sunt îndepărtarea ramurilor și rărirea lăstarilor. 

  • Ramura este îndepărtată în întregime, iar cel mai bun mod este să vă asigurați că unghiul tăieturii de aproximativ 45 grade. Acest lucru va asigura că tăietura este sănătoasă și vindecarea se va realiza într-un timp scurt. 
  • Rărirea lăstarilor se folosește mai ales pe bonsaii coniferi, pentru a îndepărta ramurile mici și acele care cresc în direcții nedorite. 

Tunderea pentru formă

Acest tip de tăiere are ca scop influențarea direcției de creștere a bonsaiului. Primul pas este să decizi stilul pe care ți-l dorești pentru micul tău copac, urmând să stabilești și direcția pe care o va lua fiecare ramură. După ce ai ales aceste două aspecte, tunderea ramurilor va asigura forma dorită. 

Tăiere de întreținere

Aceasta este tăierea regulată efectuată pe tot parcursul anului pentru a echilibra ciclurile de creștere ale arborelui Bonsai. Acest lucru va asigura aspectul estetic și sănătos al bonsaiului. 

bonsai ficus

Cum tăiem corect ramurile unui bonsai

Bonsaiul este una dintre cele mai frumoase plante de interior și, chiar dacă ești începător în ale grădinăritului, și tu poți avea un mic copac chiar la tine acasă. Un pas important în îngrijirea plantei este să știi cum se taie corect ramurile unui bonsai. 

 

Determinați starea de sănătate a plantei

Procesul de tundere are ca scop eliminarea ramurilor moarte și bolnave de pe plantă pentru a oferi spațiu pentru creșterea frunzișului mai sănătos. Pasul de identificarea a ramurilor care trebuie îndepărtate este unul foarte important, în felul acesta, tăierea va îmbunătăți semnificativ sănătatea bonsaiului. 

Tunde coroana pe o anumită formă

Pentru ca arborele bonsai să capete o anumită formă, cea mai bună metodă de utilizat este tunderea coroanei până când forma dorită este atinsă. Oferindu-i constant o direcție, va face ca arborele să prindă conturul dorit.

Utilizează foarfece ascuțite

Asigură-te că ustensilele utilizate sunt bine dezinfectate și ascuțite deoarece tăierile rapide pot cauza răni micului copac și, de asemenea, bacteriile se pot răspândi ușor. 

Utilizează diferite tehnici de modelare 

Modelarea bonsaiului se poate face folosind diverse metode, precum legarea sau îndoirea, cu lemn sau sârmă, alege tehnica preferată și oferă-i forma dorită bonsaiului tău. 

Tunde în sezon

Nu uita ca primăvara să tai frunzele arborelui pentru a permite o nouă creștere sănătoasă. De asemenea, acest procedeu realizat în plin sezon va spori densitatea frunzelor. 

Curăță vasul bonsaiului

Acest ultim pas este vital deoarece praful și murdăria acumulate pot deteriora sănătatea bonsaiului. Această curățare va ajuta micul copac să absoarbă mai bine elementele de care are nevoie pentru a supraviețui. 

 

Acum că ai aflat cum și când tundem corect bonsaiul, suntem convinși că te vei bucura de micul copac foarte mult timp, chiar la tine acasă. 

 

Nu uita de beneficiile FlorideLux:

Flori proaspete

Cadouri deosebite

Livrare oriunde în România de luni pana duminica

Felicitari elegante pentru orice comandă

Ambalare de lux pentru cadouri de neuitat

SMS și e-mail confirmare livrare în timp real

Nu uita să folosești codul de reducere CRACIUN pentru 5% reducere

Contactează-ne pentru livrare flori la domiciliu oriunde:

0372740106, 0722560914

Whatsapp 0722394904

contact@floridelux.ro

www.floridelux.ro – comandă flori online

www.coroane.ro – coroane funerare cu livrare oriunde

www.cosuridelux.ro – livrare cosuri cadou la domiciliu

 

Urmărește-ne și pe social media:

https://www.facebook.com/florariafloridelux

https://www.youtube.com/user/floridelux

http://instagram.com/floridelux.ro




Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Aflați mai multe.

OK