Livrare flori online prin FloriDeLux.ro - florarie online Bucuresti. Flori cadou cu livrare in aceeasi zi
Dragobetele - Legenda, semnificatie, traditii si idei de mesaje pentru persoana iubita

În România, februarie este cu adevărat luna iubirii, datorită celor mai populare sărbători ale dragostei, Valentine’s Day și Dragobete. Florăria FlorideLux.ro încurajează oamenii să se bucure orice ocazie de a celebra iubirea, atât în luna februarie, cât și în oricare altă zi. Dragobetele este sărbătorit pe 24 februarie, iar în mitologia tradițională, el este o entitate nemuritoare, jumătate om, jumătate înger, care reamintește oamenilor să sărbătorească mereu dragostea. 

Iată care este legenda Dragobetelui, ce semnificație are sărbătoarea, ce tradiții se păstrează la români, dar și ce idei de mesaje și flori pentru persoana iubită îți propunem!

Când este Dragobetele la români

În fiecare an, pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, o variantă românească a Zilei Îndrăgostiților. Dragobetele semnifică iubirea, natura și renașterea, este o sărbătoare veselă, o ocazie în plus pentru a celebra iubirea. Anul acesta, Dragobetele este vineri, 24 Februarie 2023, un gest romantic fiind modalitatea perfectă de a începe weekend-ul. 

Legenda Dragobetelui

Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă.

O legendă locală susține că Dragobete ar fi fost, de fapt, fiul lui Baba Dochia. Cunoscut și sub numele de Dragomir, tânărul este descris ca fiind jumătate om și jumătate înger, frumos și nemuritor. Se spune că el umblă pe Pământ la fel ca alte creaturi mitologice și zei, dar oamenii obișnuiți nu sunt capabili să-i vadă.

Într-o altă legendă pentru Dragobete, acesta era Dragomir, un cioban care o însoțește pe Baba Dochia în călătoriile prin munți. O altă reprezentare a acestuia este cea a unei plante, numite Năvalnic, în folclor fiind răspândită ideea ca Maica Domnului l-a transformat în aceasta pe Dragobete.

Unele legende leagă Dragobetele şi de venirea primăverii. În anumite zone, Dragobete se credea a fi sfântul patron al păsărilor, sărbătoarea fiind legată de renașterea naturii. Dragobetele este sărbătorit cu mai puțin de 1 lună înainte de Echinocțiul de primăvară și se spune că în această zi păsările au început să-și facă cuiburile, copacii încep să înflorească, iar întreaga natură revine la viață după iarna lungă și grea.

cuplu in costume romanesti de dragobete

Ce semnificație are astăzi sărbătoarea din 24 februarie

În ciuda marelui succes mondial al sărbătorii de Valentine’s Day, România este încă destul de atașată de tradițiile naționale. Astfel, Dragobete și Sfântul Valentin au învățat să conviețuiască. Unii sărbătoresc doar Valentine’s Day, alții sărbătoresc Dragobete și cei îndrăgostiți la nebunie, ambele. Dar unicitatea zilei de 24 februarie se leagă de ce semnificație are astăzi Dragobete. Spre deosebire de Valentine’s Day, Dragobete nu este doar despre cupluri, ci și pentru cei ce vor să își găsească alesul. Tradiția spune că, dacă întâlnești și îmbrățișezi o persoană de care ești atras, viața ta amoroasă se va schimba în bine.

Tradiții de Dragobete

Ca orice sărbătoare românească, Dragobetele are o serie de tradiții, respectate și astăzi în multe zone ale țării. 

De mult, fetele și băieții primeau haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fiecăreia atrăgând după sine pe băiatul care le îndrăgea. După ce își prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărut care simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală „Dragobetele sărută fetele!”.

Noaptea, băieții și fetele se îndreptau spre dealurile din jurul satului pentru a face focuri de tabără și vorbeau până dimineața.

În unele sate, tradițiile erau și mai personale. În ziua de Dragobete, tinerii, băieți și fete, își făceau pe antebrațe o mică tăietură în formă de cruce și își suprapuneau semnele pentru a deveni frați sau surori de sânge. 

Se mai spune că atât fetele, cât și băieții nu trebuie să plângă de Dragobete. Potrivit tradiției, cei care fac acest lucru nu vor aduce decât tristețe și necazuri pentru ei înșiși în următoarele luni. De asemenea, bărbații nu ar trebui să supere femeile, altfel, viața lor amoroasă s-ar putea destrăma. 

Idei drăguțe de mesaje pentru persoana iubită

Deoarece ne dorim să te ajutăm să îi cucerești inima persoanei iubite, am pregătit pentru tine câteva idei drăguțe de mesaje de dragoste, pe care le poți folosi de Dragobete sau cu orice altă ocazie. 

  1. Ești dragostea mea azi, mâine și pentru totdeauna!
  2. Nu mi-aș putea imagina viața fără tine lângă mine!
  3. Ești motivul fericirii mele, în fiecare zi!
  4. Tu dai sens vieții mele!
  5. Cu tine, zilele sunt mai însorite!
  6. Încă mă îndrăgostesc de tine, în fiecare zi!
  7. Mă simt acasă, oriunde sunt cu tine!
  8. Toate poveștile de dragoste sunt frumoase, dar a noastră este preferata mea!
  9. Mulțumesc că faci parte din viața mea!
  10. Zâmbetul tău este cel mai prețios cadou pentru mine!

 

Cele mai frumoase flori pe care le poți oferi de Dragobete

Dragobetele este sărbătoarea iubirii, dar și a renașterii naturii, anunțând venirea primăverii. Astfel, în această zi specială poți câștiga zâmbetul persoanei dragi prin gestul clasic și elegant de dăruire de flori.

Iată care sunt cele mai frumoase flori pe care le poți oferi de Dragobete!

Lalele roșii

Buchetul romantic cu lalele roșii este cadoul romantic perfect pentru iubita ta, de Dragobete sau cu orice altă ocazie îți dorești să o faci să zâmbească. Lalelele sunt unele dintre cele mai frumoase flori de primăvară, fiind alegerea ideală pentru a aduce soare în inima cuiva drag. 

buchet romantic lalele rosii

Trandafiri și lalele roșii

Experții florăriei online FlorideLux au creat un aranjament floral elegant, în nuanțe pasiunii! Fie ca-ti dorești să o cucerești la prima întâlnire sau vrei sa ii faci un cadou de Dragobete, cutia deosebită cu lalele și trandafiri roșii este alegerea potrivită.

aranjament floral cu lalele si trandafiri

101 trandafiri 

Dacă planifici să faci pasul cel mare de Dragobete, buchetele din 101 trandafiri sunt perfecte pentru o cerere în căsătorie. Pentru această ocazie specială, am creat o întreagă colecție de buchete cu 101 trandafiri roșii, albi, roz, portocalii sau multicolori. 

buchet 101 trandafiri rosii

Trandafiri albi

Buchetul Pretty Woman - un buchet perfect cu trandafiri albi, simbol al iubirii, loialității și succesului, alături de micul chamelaucium roz, ce adaugă delicatețe întregului tablou colorat. 
buchet trandafiri albi

Coș cu flori

Nimic nu aduce primăvara în suflet mai bine decât un coș plin cu flori roz! Coșul cu flori cadou este plin de prospețime și culoare, compus din trandafiri, miniroze și crini. Pentru un plus de eleganță, coșulețul este decorat cu panglica fină din satin.
cos cu flori colorate

 

Acum că ai aflat care este legenda Dragobetelui, ce semnificație are sărbătoarea, ce tradiții se păstrează la români, dar și ce idei de mesaje și flori pentru persoana iubită îți propunem, ești pregătit pentru a celebra ziua de 24 Februarie! 

De Dragobete, iubește românește! 

 

 

Nu uita de beneficiile FlorideLux:

Flori proaspete

Cadouri deosebite

Livrare oriunde în România de luni pana duminica

Felicitari elegante pentru orice comandă

Ambalare de lux pentru cadouri de neuitat

SMS și e-mail confirmare livrare în timp real

Nu uita să folosești codul de reducere NEW5 pentru 5% reducere

Contactează-ne pentru livrare flori la domiciliu oriunde:

0372740106, 0722560914

Whatsapp 0722394904

contact@floridelux.ro

www.floridelux.ro – comandă flori online

www.coroane.ro – coroane funerare cu livrare oriunde

www.cosuridelux.ro – livrare cosuri cadou la domiciliu

 

Urmărește-ne și pe social media:

https://www.facebook.com/florariafloridelux

https://www.youtube.com/user/floridelux

http://instagram.com/floridelux.ro

 

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Aflați mai multe.

OK