Esti foarte bun la omorarea plantelor de interior sau de apartament? La birou sau acasa esti entuziasmat cand cumperi o planta noua si frumoasa, sanatoasa, insa in 2 saptamani cu tine moare? Ei bine, este un talent special pe care foate multi il detin, din pacate. Plantele pot avea un temperament aparte - este adevarat! Dar este posibil ca si tu sa faci anumite lucruri care sa le afecteze. Lucruri gresite si de impuls,pe care le consideri incercari disperate si practic tot ce iti sta in putinta pentru a le tine in viata. Poate ca tu asa crezi... dar exista o lista cu 12 lucruri GRESITE pe care le face orice gradinar incepator si care duc la moartea plantei. 

 

1. Nu citesti instructiunile de ingrijire


Plantele nu seamana intre ele. Sunt exact ca si oamenii: sunt frumoase in individualitatea lor, au nevoie de ingrijiri diferite si nutrienti speciali. Cel mai important atunci cand primesti sau cumperi o planta etse sa citesti instructiunile de ingrijire. Producatorii si distribuitorii de plante efectueaza foarte multe studii private si teste pentru a scrie respectivele instructiuni. Nu sunt doar vorbe aruncate in vant, ci chiar sunt sfaturi utile pentru a avea grija asa cum trebuie de respectiva planta. 

plante de interior


2. Uzi planta in exces


Clientii se gandesc in general ca a uda o plata este corect. Insa trebuie inteles ca fiecare planta are nevoi diferite de udare in functie de zona geografica de unde vine sau de unde provin originile ei, daca este hibrid. Cel mai simplu este sa intelegi nivelul de umezeala al solului plantei. Unor plante le place ca solul lor sa se usuce complet intre udari, altora le place sa fie tot timpul umed solul etc. Asadar cel mai sigur este sa verificati instructiunile de ingrijire primite la cumparare.

Cand apa se strange in farfuria de drenaj si ramane acolo zile in sir cauzeaza putrezirea radacinilor. Cel mai sigur este, pentru a evita acest tip de probleme, sa nu lasati niciodata apa sa balteasca la baza plantelor, fie sa o urmariti sa se evapore in aceeasi zi, fie sa o aruncati. 

plante de interior, ingrijire


3. Uzi prea putin planta


Udarea prea rara a plantelor, pentru ca uitam sau ne luam cu alte probleme mai importante, este la fel de problematic precum udarea in exces. Verifica instructiunile de ingrijire pentru a sti exact care este frecventa de udare corecta. Pentru a verifica nevoile de apa ale plantei, baga in deget in pamant cam 1.5 cm adanc. Daca se simte uscate, atunci are nevoie de apa. Unele plante isi manifesta fizic nevoia de apa. Spre exemplu Spathiphillum isi apleaca frunzele atunci cand are nevoie de apa. Cand efectuezi udarile, ai grija ca apa sa patrunda uniform in solul plantei si chiar sa ajunga pana jos (cand incepe sa se scurga usor din sol in farfuria de drenaj). 

ingrijirea plantelor de interior


4. Prea multa/prea putina lumina

Toate plantele au nevoie de lumina in diverse cantitati. Plantele iti vor spune daca primesc destula lumina imediat. Daca este prea multa lumina, frunzele se vor ingalbeni si practic se vor arde. Pe de alta parte, daca vezi ca planta isi orienteaza frunzele sau florile catre o anumita directie sau produce frunze noi palide si moi la atingere, atunci are nevoie de mai multa lumina. Plantele in general se multumesc cu lumina din belsug naturala, insa filtrata.

cum ingrijesti plantele de interior


5. Temperaturi extreme


Majoritatea plantelor sunt aclimatizate pentru interior si sunt confortabile cu temperaturi similare cu alte noastre: 23-26 grade Celsius. Este important sa monitorizezi constant temperatura de afara, atunci cand ai plante plasate langa fereastra. De asemeenea, iarna sa ai grija la calorifere prea incalzite care sa directeze caldura direct catre planta. 

ingrijire plante de apartament


6. Nu ciupiti planta


Ce inseamna asta? Ei bine, anumite plante de flori au nevoie ca tu sa le ciupesti (cu degetele sau cu foarfeca) florile vechi si trecute. De asemenea, aceasta tehnica se aplica si pentru frunzele ingalbenite. Ciupirea se face chiar de langa tulpina.

plante de apartament


7. Nu schimbi ghiveciul


Plantele de interior pot deveni "constranse" / incorsetate de catre ghiveciul in care sunt plasate. Majoritatea plantelor de interior cresc in 1-2 ani de la achizitie si au nevoie de un transfer in alt ghiveci. Vei sti ca trebuie sa o replantezi in momentul in care radacinile incep sa iasa prin gaurile de drenaj de la baza ghiveciului sau chiar pe deasupra acestuia, iar frunzele se ingalbenesc, semn ca nu mai primesc destui nutrienti din sol. Atunci planta trebuie mutata intr-un ghiveci mai mare sau chiar afara, in exterior. Nu mutati planta in alt ghiveci cand este inflorita!!!

plante de birou


8. Ignori insectele


Tine departe insectele daunatoare prin spalarea frecventa a frunzelor plantelor cu apa si sapun. Daca totusi observi ca plantele au insecte, mai intai identifica ce tip de insecte si apoi gaseste un remediu natural pentru acestea. Ia in considerare ca unele insecte sunt benefice plantelor, cum ar fi gragaritele si calugaritele.

plante si insecte


9. Ignori plantele

 

Pleci in concediu? Ne bucuram pentru tine, dar nu si pentru plantele tale. Ai grija de plantele de interior cand pleci in concediu cu aceste sfaturi despre cum udam plantele cand suntem plecati

plante de birou si de apartament


10. Nu fertilizezi plantele


Plantele de interior sunt dependente de solul lor, de nutrientii primiti din acesta si este necesar de cele mai multe ori sa ii oferi fertilizatori care sa ii sustina sanatatea, cresterea si inflorirea la niveluri optime. Folosind o hrana pentru plante in mod constant asigura o viata lunga pentru plantele tale. Atunci cand cumperi fertilizatorul, verifica sa fie potrivit pentru planta ta. Orhideele sau bonsaii au nevoie de fertilizatori special creati pentru ei. 

ingrijire plante de birou


11. Folosesti un pamant gresit

Fiecare specie de planta are nevoi diferite la nivel de sol, nutrienti, lumina, apa. Trebuie sa te asiguri ca pamantul folosit este potrivit pentru planta ta. Citeste cu atentie instructiunile sau cere sfatul unui specialist inainte sa oferi plantei tale un anumit tip de pamant. 

ingrijire plante de birou si de apartament


12. Muti planta prea mult

Plantele se obisnuiesc si se ataseaza foarte mult de locul lor din casa si nu le place sa fie mutate. In mod normal este bine ca de la bun inceput sa citesti instructiunile, sa urmaresti recomandarile de lumina si temperatura si sa gasesti un astfel de loc, dar sa il si pastrezi pentru planta ta.

plante cadou, plante decor

 

Plantele sunt decoratiuni superbe pentru orice interior. Nu te teme sa iti cumperi o planta de interior. Este o responsabilitate mare, dar este si o bucurie foarte mare. Incepe cu plante usor de intretinut, cum ar fi suculentele bambusii sau plante inalte tip Yucca, Areca sau Zamioculcas.