Verifica prognoza meteo
Felul in care se prezinta vremea pe perioada plecarii tale poate avea o influenta majora asupra ghivecelor pe care le ai pe balcon. Daca in zona ta sun asteptate ploi abundente si nori grei, este posibil ca frumoasele tale plante sa aiba nevoie de un ajutor suplimentar. Soarele excesiv si atmosfera uscata pot provoca la fel de multe probleme plantelor, uscand solul acestora si oxidand frunzele, florile. Indiferent care este situatia vremii, este important sa stii exact ce vreme va fi pentru a pune la punct un plan de ingrijire si udare perfect pentru plantele tale. .


Foloseste un sprinkler automat
Daca sunt asteptate in viitorul apropiat doar zile cu soare, atunci poti seta pentru peluza si plantele din gradina casei un srpinkler automat, cu pornire si oprire programata. Astfel poti seta ca aceste sprinklere sa porneasca ori de cate ori crezi ca este necesar pentru o udare optima a gazonului si plantelor de gradina. 


Muta ghivecele la umbra
Pentru ghivecele de exterior, dar si pentru cele de interior, lumina directa a soarelui in caz de canicula este extrem de daunatoare. Asadar asigura-te ca aceste ghivece nu au parte de lumina directa si muta-le in zonele din casa care au parte de umbra tot timpul zilei, dar in acelasi timp sa nu fie in curent sau ferite complet de lumina zilei.


udare plante concediu


Uda plantele de interior inainte de plecare
Inainte de plecare este important sa uzi plantele de interior cu simt de raspundere. Nu le uda in exces daca au pamantul la suprafata ud. Le poti uda pana observi ca iese apa in farfuria de drenaj. Folosind aceasta tehnica si mutand plantele intr-o zona cu umbra, umezeala se va pastra pana la 5 zile. Pentru un ajutor suplimentar, muta toate plantele in cada, pe un ziar. Da, in cada, in baie. Si trage cortina de la dus sa le protejezi, lasand in acelasi timp geamul intre-deschis la baie. Aceasta tehnica creeaza pentru plante o mini-sera home made si le protejeaza, pastrand in acelasi timp umezeala din pamant.


Alte tehnici de udare non-conformiste
Daca ai plante insetate si stii ca vei fi plecat sau plecata pana la 10 zile, poti pune plantele inainte de plecare intr-un recipient cu apa destul de adanc, pentru a le permite sa isi traga singure necesarul de apa (nu mai mult de 15 minute). Apoi le veti lasa peste noapte sa se mai usuce compostul, iar in dimineata plecarii veti taia o sticla de plastic de 2 l pe jumatate si ii veti scoate capacul. Gura sticlei o veti infige cu mare atentie in solul plantei, fara sa loviti radacinile sau frunzele. In sticla veti turna 1 cana cu apa lasata in prealabil la temperatura camerei. Pentru plantele cu radacini aeriene sau conifere (buxus, pothos, thuja etc.) puteti lasa langa planta un recipient deschis cu apa (>2 l). Apa se va evapora si va hidrata astfel frunzele sau radacinile plantei.


Un ajutor binevenit
Daca stiti ca veti fi plecat sau plecata mai mutl de 10 zile de acasa, cereti ajutorul unei persoane de incredere pentru udarea si ingrijirea corecta a plantelor sau gradinii. Este foarte important pentru plante sa primeasca constant apa, nutrienti, lumina naturala filtrata vara si o curatare periodica a frunzelor. 


Concediu placut si descopera in continuare cum poti sa iti imbogatesti gradina de plante cu cele mai frumoase plante de apartament, bonsai sau plante cu flori.